kali kedua membuat tart telur resepi from my lovely cousin kak tie.
hehe kali pertama dapat komen kulitnye tebal,muak bile makan.
so aku tipiskan kulitnye sampai betol betol tipis.sekali susah lak nk kuarkan dari acuan.
haihla~tapi syukur alhamdulillah menjadi jugak.
nah resepi.sesape free time tu boleh la buat.buat kawan kat egypt.jum kite bli OVEN se nk??
ngeee :D
for kulit luar:
1 bungkus buttercup
4 cawan tepung gandum
1 biji telur
gaul dengan sebati sampai ala ala jadi cam doh.then perap sejam.
for inti kat dalam:
1 tin susu cair[ideal,f&n or etc etc]
3 biji telur
1 sudu besar tepung kastard
3 or 4 senduk gula
panaskan sume bahan atas api kecik tapi jangan sampai mendidih.panaskan je
then lepas sejam,canaikan kulit dye,masukkan dalam acuan then letak la inti kat dalam.
bakar around 40 mins dlm oven 180 darjah celcius.
then siap![kene alert ckit].
acuan tu macam macam jenis ade.aku amek basic aje.bulat gitu je.hehehe :D
okaii.selamat mencube![ngee :D siyes tetibe rase jadi cam chef wan ha-ha!]
4 comments:
oih2!
chef wan x boleh.
ko x da wan. tak boleh!
XP
xkire.aku nk pakai gak name wan.chef wan amy.
HAHAHAHAHA
sng je nk wt kuih tat telur ye amy...bhn2 2 msak lbih kurg brp minit??
tgk kepanasan oven.kalo panas sgt kejap je la.tapi kalo cam slow tu lame gak.entah saye pom xtau.hehe!
Post a Comment