Pages

Saturday, June 6, 2015

stranger 03

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi parah
Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menhiris hati
Tuhan dosaku menggunung
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi
Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku

pada pertama kali lirik ini menyapa gegendang telinganya,jantung terasa bagai disentap daripada aorta gayanya.terasa sangat.terasa macam lagu itu dituju kepada diri sendiri.
yep.
dulu boleh cakap la dia ni gaya manja gedik selalu ngadu masalah dekat the so-called "boyfriend" ni.macam- macam dia mengadu.takleh study ke,or masak ayam masak kicap terlebih garam pun dia bagitau.ikut kata konon romantik,semua benda berlaku dalam life dia,dia bagitau pada si dia.
then,pada satu hari,kebetulan masa tu tengah on the way pergi dapur nak buat air milo untuk sambung baca novel,dia terdengar lagu ni sayup-sayup daripada bilik Dania.seketika,dia berhenti,tercegat berdiri depan pintu bilik Dania mendengar dan menghayati lirik lagu tersebut.
Mengemis kasih.
Dania bagitau dia tajuk lagu bila tengok muka kelam dia berdiri depan pintu tanpa suara dengan air milo berasap di tangan tak bergerak.
terus dia tersenyum kepada Dania dan jalan laju-laju masuk bilik nak cari lagu tersebut dan download daripada internet.dan mencari lirik lagu.dan pasang lagu tu berulang-ulang kali dengan sedu yang tetahan.
novel yang  sebelum ini dibaca dengan penuh khhusyuk terus ditutup.
masuk saja waktu zuhur,dia dah teercegat depan pintu bilik Dania dengan kain telekung dibadannya dan sejadah ditangan bersedia untuk berjemaah dengan Dania.
dan Dania peluk dia dengan riang senyum tak terkata,peluk dia sekejap dan mintak izin ke bilik air untuk ambil wudhu' sambil berlalu dengan kesat air mata terleleh di pipi.
dia angguk sambil senyum pahit dan menunggu Dania di atas katil kepunyaan Dania.
dan petang itu,mereka berbincang mengenai aktiviti seterusnya bersama ahli usrah terbaru mereka,Nur Iman.
bukan dia tak perasan selama ini,yang si Dania dah banyak kali ajak dia solat berjemaah bersama,dan dia dengan muka tak bersalah menolak ajakan baik sahabatnya itu dengan alasan,dia dah solat.padahal wudhu' pon takde lagi.heh.alasan kan.alasan konon logik dia,leceh la,banyak berangan dalam solat,solat lama dan 1001 alasan lagi la.bukan dia taktau kelebihan solat jemaah,dia lebih dengar bisikan nafsu dan syaitan sebenarnya.itu baru solat jemaah,tak campur dengan tadarus al-Quran bersama,usrah dan macam-macam lagi la ajakan Dania yang dia tolak.kalau Dania ajak pergi shopping mall or makan-makan,dengan terbuka hati dia tersenyum mengangguk bersetuju.haih Iman.nama dia aje Iman,tapi iman dia,kulit bawang macam lagi tebal aje.
dia tersenyum sendirian bila terdengar lagu itu kembali bermain di dalam playlist lama di dalam laptop.sengaja dipasang berulang kali jugak kali ini sebab memutarkan kembali memori 4 tahun lepas.dipandang diri yang kini bersiap hendak keluar ke shopping mall dengan adik perempuannya sebentar lagi di dalam cermin bertentangan dengan tempat dia berdiri tercegat tak bergerak.di tenung dirinya lama.
'u've changed a lot.macam roda,Iman.' -sigh-


1 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

 
Copyright (c) 2010 the congestion of my mind. Design by WPThemes Expert

Blogger Templates and RegistryBooster.